لاستیک TBR ، PCR و OTR چیست ؟
لاستیک TBR ، PCR و OTR چیست ؟
اگر کمی در دنیای لاستیک گشت و گذار کرده باشید، عبارات متفاوتی مانند PCR ،TBR یا OTR به گوشتان خورده است. کسانی که کار تخصصیشان در حوزه تایر است با این عبارات به خوبی آشنا هستند. اما برای بسیاری از ما ممکن است این عبارات ناآشنا باشد. هر یک از این اصطلاحات کوتاه شده عباراتیاند که معرف دسته خاصی از لاستیکها هستند. اما چه لاستیکهایی و برای چه خودروهایی؟
اگر کمی در دنیای لاستیک گشت و گذار کرده باشید، عبارات متفاوتی مانند PCR ،TBR یا OTR به گوشتان خورده است. کسانی که کار تخصصیشان در حوزه تایر است با این عبارات به خوبی آشنا هستند. اما برای بسیاری از ما ممکن است این عبارات ناآشنا باشد. هر یک از این اصطلاحات کوتاه شده عباراتیاند که معرف دسته خاصی از لاستیکها هستند. اما چه لاستیکهایی و برای چه خودروهایی؟
اگر شما هم علاقه دارید تا با این عبارات به طور کامل آشنا شوید، با ما تا پایان این مطلب همراه باشید.
لاستیک PCR چیست؟
بهتر است ابتدا با تایرهای PCR شروع کنیم که مخفف Passenger Car Radial است. همانطور که از نام آن پیداست، این لاستیکها به طور خاص برای خودروهای سواری طراحی شدهاند. لاستیکهای PCR چسبندگی عالی را در جادههای خیس و خشک فراهم میکنند. تایرهای سواری رانندگی نرم و راحت را برای راننده و سرنشینان آن تضمین میکنند. لاستیک خودرو سواری (PCR) به دلیل مقاومت غلتشی کمی که دارد به بهبود راندمان سوخت کمک کرده و آن را به انتخابی ایدهآل برای رفتوآمدهای روزمره تبدیل میکند.
وزن و سایز تایر PCR
وزن متوسط تایر خودروهای سواری بین ۹ تا ۱۰ کیلوگرم است. سایزبندی تایرهای OTR با توجه به کارکرد و نوع خودروی سواری متفاوت است. از نمونه سایزهای لاستیک PCR میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ۱۸۵/۶۵R14
- ۱۹۵/۷۰R15
- ۲۳۵/۷۵R15
- ۲۱۵/۶۰R16
- ۲۲۵/۶۵R17
- ۲۲۵/۴۵R18
- ۲۵۵/۶۰R19
- ۲۷۵/۵۵R20
لاستیک TBR چیست؟
حالا نوبت به بررسی عبارت TBRمیرسد. عبارت TBR مخفف Truck and Bus Radial است. این لاستیکها از مقاومت بالایی برای تحمل بارهای سنگین و عبور از شرایط سخت برخوردارند. در دستهبندی اصلی تایرها، تایرهای TBR صرفا برای کامیونها و اتوبوسها ساخته شدهاند. گاهی اوقات، به تایرهای TBR تایرهای تجاری نیز میگویند؛ زیرا این تایرها اغلب در وسایل نقلیه تجاری مثل ترانزیت استفاده میشوند.
لاستیک TBR تماماً از سیم فولادی ساخته شده است که این ساختار به بهتر شدن عملکرد بارگیری کمک میکند. آج لاستیکهای کامیونی اتوبوسی عریض و عمیق است که باعث افزایش عمر تایر میشود. لاستیکهای TBR باید از کیفیت بسیار بالایی برخوردار بوده و مقرون به صرفه باشند. تایرهای TBR با کشش عالی و محافظت از دیواره جانبی تایر، ثبات و ایمنی را در سفرهای طولانی تضمین میکنند.
انواع تایرهای TBR
در این بخش قرار است با هم بررسی کنیم که چه عواملی در دستهبندی انواع تایرهای TBR نقش دارد. بسته به موقعیت لاستیک یعنی محور خودرو (فرمان، دیفرانسیل، تریلر)، باید در انتخاب نوع تایر کامیونی تصمیمگیری کنید. در ادامه موقعیتهای متفاوت لاستیک کامیون و اتوبوس (TBR) را بررسی میکنیم.
محور فرمان
با توجه به نیازهایی مانند ترمزگیری یا پیچیدن که لاستیک باید در محور فرمان پاسخ دهد، این نوع لاستیک معمولا ویژگیهای زیر را دارند:
- وجود ۴ یا ۵ خط (ریب) مستقیم و ضخیم روی آج برای مدیریت نیروهای جانبی وارد شده به لاستیک در هنگام حرکت و پیچیدن
- دارای طراحی آج و ترکیبات مقاوم برای پیشگیری از سایش نامنظم در مسافتهای طولانی
- مقاوم در برابر بریدگی و خراش هنگام عبور در مسیرهای خاکی و خارج از جاده
- طراحی عمق آج مناسب جهت افزایش عمر تایر
- دارای مقاومت غلتشی پایین برای بهینهتر کردن مصرف سوخت
محور دیفرانسیل
با توجه به نیازهایی مانند تردد در مسیرهای متفاوت، از جادههای خشک و تابستانی گرفته تا مسیرهای بارانی و برفی، لاستیکی که باید در محور محرک پاسخ دهد، دارای این ویژگیهاست:
- طراحی آج با شانه بسته جهت بهبود کارایی در مسافتهای طولانی، پیشگیری از سایش نامنظم و هندلینگ مناسب
- طراحی آج با شانه باز برای چسبندگی بیشتر و سایش کمتر.
- دارای لبههای خاص در سطح آج جهت چنگ زنی بهتر درمسیرهای لغزنده
- دارای آج عمیق برای افزایش عمر آن و وجود حداقل مقاومت غلتشی برای کاهش مصرف سوخت
محور تریلر
لاستیک های تریلر کمترین میزان سایش را در بین تمام موقعیتهای چرخ دارند؛ زیرا وسیله نقلیه را هدایت نمیکنند، توسط موتور هدایت نمیشوند (گشتاور ندارند) و بارهای نسبتاً سبک را تحمل میکنند. بنابراین ویژگیهای لاستیک محور تریلر عبارتست از:
- آج کم عمق و حداقل سایش نامنظم
- شانههای محکم برای مقاومت در برابر انواع آسیب
- دارای ترکیبات ویژه در ساختار جهت مقاومت غلتشی کم
وزن و سایز تایر TBR
وزن لاستیکهای کامیونی بین ۱۵ تا ۱۶ کیلوگرم است. سایز تایرهای TBR با توجه به کارکرد و نوع کامیون، اتوبوس، تریلی و … متفاوت است. از نمونه سایزهای لاستیک TBR میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ۰۰R20
- ۳۱۵/۸۰R22.5
- ۰۰R24
- ۳۲۵/۹۵R24
- ۲۹۵/۸۰R22.5
- ۴۲۵/۶۵R22.5
- ۴۴۵/۶۵R22.5
لاستیک OTR چیست؟
دسته آخر که قصد بررسی و معرفی آن را داریم، لاستیک های OTR است. عبارت OTR مخفف Off-The-Road است. تایرهای OTR همانطور که از اسمش پیداست برای مسیرهای خارج از جاده ساخته میشوند. این لاستیکها برای وسایل نقلیهای طراحی شدهاند که باید در زمینهای چالش برانگیز مانند مسیرهای خاکی، کارگاههای ساختمانی و معادن تردد کنند. تایرهای وسایل نقلیه غول پیکر مانند کامیون کمپرسی یا لودر در این دسته قرار میگیرند. لاستیکهای OTR مستحکم هستند و در برابر سوراخ شدن و بریدگی مقاومت بسیار بالایی دارند.
لاستیکهای OTR با طرحهای آج عمیق و دیوارههای جانبی تقویتشده خود، کشش و پایداری فوقالعادهای را فراهم میکنند و به وسایل نقلیه اجازه میدهند به راحتی در سطوح ناهموار و سخت حرکت کنند.
انواع سایز تایر OTR
وزن لاستیکهای OTR بین ۴۷ تا ۵۰ کیلوگرم است. سایزهای تایرهای OTR با توجه به کارکرد و نوع وسیله نقلیه متفاوت است. از نمونه سایزهای لاستیک OTR میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ۰۰R33
- ۰۰R35
- ۰۰R49
- ۰۰R51
- ۰۰R51
- ۰۰R51
- ۰۰R57
- ۳۵/۶۵R33
جمعبندی
چه راننده یک خودروی سواری، یک کامیون یا یک وسیله نقلیه کشاورزی و معدنی باشید، درک تفاوت بین انواع لاستیک TBR ، PCR و OTR برای شما ضروری است. هر یک از این دستهبندیها دارای ویژگیها و مزایای منحصر به فرد خود هستند که برای وسایل نقلیه مختلف و شرایط رانندگی متنوع، کارایی دارند. به یاد داشته باشید، انتخاب نوع مناسب تایر برای عملکرد بهینه و ایمنی سفر بسیار مهم است.
سواری نرم و راحت اولویت مهمی در انتخاب لاستیکهای PCR است. از طرف دیگر، اگر کامیون یا اتوبوس دارید، به لاستیک TBRای نیاز دارید که فراخور محور مورد نظر شما باشد و بتواند بارهای سنگین و مسافتهای طولانی را تحمل کند. و در نهایت اگر به طور منظم در خارج از جاده یا در زمینهای چالش برانگیز رانندگی میکنید، لاستیکهای OTR کشش و دوام لازم را برای وسیله شما فراهم میکنند. توصیه میکنیم که حتما با یک متخصص حوزه تایر مشورت کنید تا مناسبترین گزینه را برای نیازهای خاص خود تعیین کنید.